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SECRETARY OF STATE FILED
BETTY IRELAND

ADMINISTRATIVE LAW DIVISION | 128 A %36
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NOTICE OF A COMMENT PERIOD ON A PROPOSED RULE

AGENCY: Board of Landscape Architects TITLE NUMBER: 9
RULE TYPE; Legislative CITE AUTHORITY: $§30-22-7
AMENDMENT TO AN EXISTING RULE: YES —— NO _%_

IF YES, SERIES NUMBER OF RULE BEING AMENDED:
TITLE OF RULE BEING AMENDED:

IF NO, SERIES NUMBER OF RULE BEING PROPOSED:
TITLE OF RULE BEING PROPOSED: .Continuing Education

IN LIEU OF A PUBLIC HEARING, A COMMENT PERIOD HAS BEEN ESTABLISHED DURING WHICH
ANY INTERESTED PERSON MAY SEND COMMENTS CONCERNING THESE PROPOSED RULES. THIS
COMMENT PERIOD WILL END ON July 28,2006 AT 9:30 AM. ONLY WRITTEN

COMMENTS WILL BE ACCEPTED AND ARE TO BE MAILED TO THE FOLLOWING ADDRESS:

West Virginia Board of Landscape

Architects
P.O. Box 1355 THE ISSUES TO BE HEARD SHALL BE
St. Albans, WV 25177 LIMITED TO THIS PROPOSED RULE.

R (ks

ATTACH A BRIEF SUMMARY OF YOUR PROPOSAL




STATE BOARD OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Post Office Box 1355, St. Albans, West Virginia 25177
http://www.wvlicensingboards.com/landscape
(304) 727-5501, (304) 727-5580 FAX

June 28, 2006

The Honorable Betty Ireland
Secretary of State

Building 1, Suite 157-K

1900 Kanawha Boulevard

Charleston, West Virginia 256305-0770

RE: Proposed Rule, Series 2
Dear Secretary Ireland:

The West Virginia State Board of Landscape Architects in session June 23, 2006
approved revisions to WV 9 CSR 1, Rules of the West Virginia State Board of
Landscape Architects. The revisions are extensive and we propose to repeal and
replace Series 1 and create a new Series 2 Rule titled Continuing Education.

The proposed Series 2 Rule includes: 1) the language from the old Series 1
Rule; 2) adds options for obtaining CEU's through in-house training available to the
public and through community service activities; 3) further defines record keeping and
audit procedures; and 4) adds exempt provisions for inactive or retired licensees.

If you have any questions or need more information please do not hesitate to
contact me.
Sincerely,

West Virginia State Board of
Landscape Architects

B0 ) K

Roge Kennedy, Chai

H:\support-files\wvbla\correspondence\OUT\2006\WVSO$ 02.doc




APPENDIX B
FISCAL NOTE FOR PROPOSED RULES

Rule Title: Continuing Education

Type of Rule: [XLegislative [ |Interpretive [___] Procedural
Agency: West Virginia State Board of Landscape Architects

Address: P.O. Box 1355

St. Albans, West Virginia 25177

Phone Number: 304-727-5501 Email: rkennedy@chaptech.com

Fiscal Note Summary
Summarize in a clear and concise manner what impact this measure

will have on costs and revenues of state government.

The new Series 2 Rule, "Continuing Education” is budget neutral.

t is proposed to repeal and replace Series 1 "Rules of the West Virginia State Board of Landscape
hrchitects” with "Registration of Landscape Architects” and to create a new Series 2 Rule "Continuing
Fducation”. The proposed Rule includes the language from the old Series 1 Rule, expands the activities
hat can be counted to meet the continuing education requirement, further defines record keeping and
hudit procedures and adds exempt provisions for inactive and retired licensees.

Fiscal Note Detail
Show over-all effect in Item 1 and 2 and, in Item 3, give an explanation of
Breakdown by fiscal year, including long-range effect.

FISCAL YEAR
Effect of Proposal Current Next Fiscal Year
Increase/Decrease Increase/Decrease (Upon Full Implementation)
(use ib-ii) (use 65_55)
1. Estimated Total Cost 0.00 0.00 0.00
Personal Services 0.00 0.00 0.00
Current Expenses 0.00 0.00 0.00
Repairs & Alterations 0.00 0.00 0.00
Assets 0.00 0.00y 0.00
Other 0.00 0.00% 0.00
2. Estimated Total 0.00 0.00 0.00
Revenues

Rule Title:




Rule Title: Continuing Education

3. Explanation of above estimates (including long-range effect):
Please include any increase or decrease in fees in your estimated total revenues.

MEMORANDUM

Please identify any areas of vagueness, technical defects, reasons the proposed rule would
not have a fiscal impact, and/or any special issues not captured elsewhere on this form.

Date: June 28, 2006

Slgnature of Ager‘yead or Authorized Representative
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TITLE 9

LEGISLATIVE RULE E ! l E D
WEST VIRGINIA STATE BOARD OF LANDSCAPE ARCHIT

SERIES 2 2006 JUN 28 A %57
CONTINUING EDUCATION

FFICE WEST VIRGINIA
0SE'.CRETARY OF STATE

§9-2-1. General.

1.1. Scope. -- This rule specifies continuing education requirements that are prerequisite to license
renewal for landscape architects.

1.2, Authority. -- W, Va. Code §§30-22-1 et seq.
1.3. Filing Date. -- June 28, 2006.
1.4, Effective Date. -- June 30, 2007.

§9-2-2. Definitions.

2.1. Terms Defined -- As used in this rule, the following terms have the following meanings unless
the context or subject matter clearly requires a different interpretation:

2.1.a. Professional Development Hour (PDH) means fifty (50) minutes of instruction or
presentation that meets the requirements established in this rule.

2.1.b. Renewal period/License renewal means the fiscal year begin/end date of July 1 through
June 30 of each year.

2.1.c. Continuing Education Unit (CEU) means the nationally recognized and uniform unit of
measure of the International Association for Continuing Education and Training (IACET). One (1)
IACET CEU is equal to ten (10) contact hours of participation in a qualified continuing education course.
For continuing professional competency activities that fully follow the requirements of the IACET, one
CEU is equivalent to ten (10) PDH units.

2.1.d. Course or Activity means any qualifying course or activity with a clear purpose and
objective which will maintain, improve, or expand the skills and knowledge specific to the practice of
landscape architecture.  Qualifying courses or activities may include correspondence, televised,
videotaped, internet, seminars and other short courses and tutorials; and professional or technical
presentations made at meetings, conventions, or conferences. In-house courses and workshops may be
acceptable, provided, such activities are advertised and made available to the public. Training activities
relating to business operations or management shall not be acceptable coursework.

§9-2-3. Requirements.

3.1. Every licensee, as a prerequisite to license renewal, shall acquire eight (8) PDH units for each
renewal period. A minimum of six (6) PDH units obtained must be in structured education activities
which directly address public health, safety, interest and welfare issues related to the practice of landscape
architecture.

3.2. If a licensee exceeds the annual requirement in any renewal period, a maximum of eight (8) PDH
units may be carried forward into the subsequent renewal period.
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3.3. A licensee may eam PDH units as follows:

3.3.a. College/Unit Semester/Quarter Hour credit. One semester hour of acceptable university or
college credit is equivalent to forty-five (45) PDH units. One quarter hour of acceptable university or
college credit is equivalent to thirty (30) PDH units.

3.3.b. Successful completion of qualifying courses or activities. Credit for attendance is based on
actual instructional or presentation time.

3.3.c. Teaching, instructing or presenting in qualifying courses, seminars and presentations. A
teacher, instructor, or presenter may claim credit at twice the number of hours permitted for participants.
Credit is available only the first time a course or seminar is taught or a presentation is made, unless the
subject matter is revised and substantially updated. This credit does not apply to full-time faculty.

3.3.d. Authoring published papers, articles, or books related to landscape architecture. Credit is
limited to the lesser of actual preparation time or ten (10) PDH units for each paper, article or book.

3.3.e. Attendance at local chapter meetings of professional or technical societies related to
landscape architecture and to which the licensee is a member. Credit is limited to one (1) PDH unit for
each meeting the licensee attended. A maximum of two (2) PDH units may be claimed in any renewal
period.

3.3.f. Community service. Participation in activities which advance the knowledge and
understanding the public has regarding the practice of landscape architecture and how the profession
contributes to the protection of the public health safety, interest and welfare. One (1) PDH unit equals
two (2) hours in actual participation. A maximum of four (4) PDH units may be claimed in any renewal
period.

3.4. Fractional measurement of hours or units may not be accepted.

3.5. The Board has final authority with respect to approval of courses, seminars and presentations;
credits; PDH value for courses and community service; and determination of whether a college or
university course, continuing education course or other course or activity is reasonably related to the
practice of landscape architecture. No pre-approval of offerings will be issued.

3.6. When a person whose license to practice landscape architecture is expired for four (4) years or
more or under suspension seeks reinstatement of a license, the person seeking reinstatement shall
complete all delinquent continuing education PDH’s up to a maximum of thirty two (32) PDH’s, as
determined by the Board. If the Board has imposed conditions for reinstatement including the earning of
a number of professional development hours, the Board may require the applicant for reinstatement to
earn additional PDH units and meet all other conditions for reinstatement prior to reinstating the license.

§9-2-4. Reporting and Record Keeping.

4.1. A licensee shall complete, sign and submit on forms prescribed by the board, together with the
application for renewal of a license and the required renewal fee, information certifying that he or she has
acquired the required PDH units. Maintaining records is the responsibility of the licensee. A licensee
shall maintain records of compliance with the provisions of this rule for a period of four (4) renewal
periods. The Board may request copies of all records for audit verification purposes. Acceptable records
may include, but are not limited to:

4.1.a. A log showing the type of activity claimed, the sponsoring organization, the title of the
activity, the activity’s location, the activity’s duration, the instructor's or speaker's name, and the PDH

2
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units earned.

4.1.b. Attendance verification records in the form of completion certificates or other documents
supporting evidence of attendance.

§9-2-5. Exemptions.

5.1. A licensee may be exempt, upon board review and approval, from continuing education
requirements in any of the following situations:

5.1.a. New licensees by way of examination or reciprocity are exempt for their first renewal
period following the original date of licensure;

5.1.b. A licensee serving on temporary active duty in the armed forces of the United States for a
period of time exceeding one hundred twenty (120) consecutive days in a year is exempt from obtaining
the professional development hours required during that renewal period;

5.1.c. A licensee experiencing physical disability, illness, or other extenuating circumstances may
submit supporting documentation to the board and request exemption for the renewal period in which the
disability, illness, or extenuating circumstance occurs. Upon review of the circumstances and approval by
the board, the licensee is exempt;

5.1.d. Retired or inactive status. Licensee’s registered with the Board as either retired or inactive
are exempt. In the event a retired or inactive licensee elects to return to active practice, the registrant
shall complete a minimum of eight (8) and no more than thirty two (32) PDH’s, as determined by the
Board.

§9-2-6. Review and Audit Processes.

6.1. Upon request, each licensee shall provide proof of satisfying the continuing education
requirements. The Board may reject forms containing obvious and significant errors and require the
licensee to resubmit such information. If the licensee fails to furnish the information as required by the
board or if the information is not sufficient to satisfy the requirements, the license shall not be renewed.

6.2. For each renewal period, the Board shall select on a random basis ten (10) percent or a minimum
of twelve (12) renewal applications for audit. The Board shall request each selected licensee to furnish
evidence of attendance at the listed activities, unless evidence satisfactory to the Board is already in the
possession of the Board. Upon receipt of the requested records, the Board may request the licensee to
furnish further evidence necessary to satisfy the Board that the licensee has complied with the continuing
education requirements of this rule. )

6.3. If the Board disallows one or more continuing education activities claimed, the Board may, at its
discretion, allow the licensee up to 120 days after notification to substantiate the original claim or to
complete other continuing education activities sufficient to meet the minimum requirements of this rule.




